Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Géczy Olga karmester-festő kiállításának megnyitójára

Kultúra > Tök

2017-11-20


Azt a szót, Mikrokozmosz, értelmezhetjük mint egy kis világot képező, különböző fajta darabok sorozatát, vagy pedig úgy is értelmezhetjük, mint a kicsi gyermekek világát-idézte Bartókot Géczy Olga meghívója az Erkel Ferenc Művelődési Központban rendezett kiállítás-megnyitójára.

A vendégeket köszöntötte dr. Győri Ottilia polgármester, a Keszi Art Egyesület tagjának kiállítását megnyitotta Prof. Dr. Prokopp Mária művészettörténész.
 
Géczy Olga Galántán született, majd Budapesten végezte az iskoláit. 1963-ban kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián. 1970-ben megalapította a Bartók Béla Kamarazenekart, amellyel számos hangversenyt adott, többek között az Olasz Intézetben. Nevéhez fűződik számos ritkán hallott zenemű Magyarországi bemutatója. 1975-ben emigrációba kényszerült. Svájcban a Zürichi Akademisches Orchester dirigense lett, megalapította a Zürichi Akademischer Chor-t.Vezényelte a Wintherturi szimfonikus zenekart, a Luzerni Operaházban dirigált, valamint a Lipcsei Gewandhaus Orchester élén állt Mozart Varázsfuvolájának karmestereként. Számos fesztivált alapított: Ausztriában, Litvániában, stb. Karmester mesterkurzusokat tartott hivatásos muzsikusoknak Ausztriában, Svájcban, Amerikában, Franciaországban, Litvániában. A Litván Zeneakadémia vendégprofesszora. 1994-ben Zürichben elnyerte az Európai Közösség Kultúrdíját, országhatárokon átívelő zenei tevékenységéért. A Magyar Artisjus is kitüntette, magyar szerzők műveinek külföldi bemutatásáért. 7 CD felvételt készített, a legutolsó, Haydn: Le Pescatrici a közelmúltban jelent meg a Hungaroton gondozásában.

Az utolsó 12 évben érdeklődése a képzőművészet felé fordult; amerikai építészmérnök férje, maga is kiváló festőművész, Aurell David támogatásával a Venturai College (USA, CA) Képzőművészeti szakán hat szemesztert végzett. 2003-ban állított ki először Párizsban a „Salon d’independant Artist” tagjaként. Ezt a kiállítást számos meghívás követte. Egyéni tárlatai voltak Párizsban, Cannesban, Rómában, Zürichben, Kaliforniában, Bourbon-Lancyban, Budapesten stb. Több kollektív kiállításon vett részt Kaliforniában, Japánban, Londonban, Budapesten stb. Kitüntetései: Cannes-ban két ízben kapott ezüst érmet, Párizsban arany érmet. A Japán Kobe Múzeumban szintén kitüntették képeit. Fő érdeklődési területe a portré, aktok, virágok, bibliai témák. Stílusa realisztikus, figuratív és szürrealista. Olajjal dolgozik inkább nagyméretű képeken érzi otthonosan magát.

Hitvallása, hogy a zene és képzőművészet ugyanúgy a mélyen megélt érzelmekről szól.

Nagy Mónika
EFMK munkatársa

Vissza