Programajánló
Október 8. SZARVASBŐGÉS-TÚRA

2017-10-02 09:17:34
650 olvasás

Az állatok nyugalma és a természetszeretők biztonsága érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kér minden érdeklődőt, hogy a vezetett túrákon, és ne saját egyéni éjszakai kirándulásaikon ismerkedjenek meg a szarvasok nászával! A szarvasbőgés túra résztvevői erdész-vadász szakember vezetésével ismerhetik meg az esti erdőt, és jó eséllyel hallhatják a területen és környékén élő szarvasbikák nászhangját, a szarvasbőgést is, egészen október 8-ig, sőt vezetett éjszakai kalandtúrákon is részt vehetnek a Budakeszi Vadaspark szervezésében.

A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. Tanácsos az időjárásnak és a terepi szakvezetésnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni!

Budapesti Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 19, 21, 23, 24, 26, 28, 30, valamint október 1, 3, 5, 7, 8.
Találkozó: 17:30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában
Túra ideje: 18:00-20:30
Túra hossza: 3-4 km.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő:
Hétköznap:
felnőtt: 1.500 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.000 Ft
Hétvégi napokon:
felnőtt: 2.000 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.500 Ft
 
Jelentkezés: e-mailen keresztül (Toth.Mirtill@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 10 óráig.
 
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Visegrádi Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 12. és 26.
Találkozó: 16:30-kor a Visegrádi Bobpálya parkolójában
Túra ideje: 17:00-20:00
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő:
Felnőtt: 1500 Ft.
14 év alatti gyerek: 1000 Ft
 
Jelentkezés: e-mailen keresztül (magassy.erik@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.
 
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Valkói Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 8, 15, 16, 28.
Találkozó: 16:30-kor a Szépjuharfai bejáró út (47°34'37.72"  19°25'44.67")
Túra ideje: 17:00-20:00
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami átutalással vagy erdészetnél készpénzben fizetendő: 4.000 Ft
 
Jelentkezés: e-mailen keresztül (kiss.bence@pprt.hu), legkésőbb a túra indulása előtt egy nappal délelőtt 10 óráig.
 
Alkalmanként maximum 45 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Azonban mielőtt belevágnánk egy ilyen túrába, lássuk, mit érdemes tudni a szarvasbőgésről, mindez milyen szerepet tölt be a szarvasok életében!

Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet – ünőt és tehenet – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy a „konkurencia” ne juthasson közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra; ha ez eredménytelen, megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését.

Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést is a gímbikára jellemző hangadás kíséri, de más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Sőt, a bőgés ezen kívül az állat fizikai állapotáról, méretéről, és még a vérmérsékletéről is tanúbizonyságot adhat. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami – mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget – alkonyattól kezd erősödni, mikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatunk a jellegzetes hangra.

Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet, habár a szakemberek óvatosságra intik a kirándulókat: a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

Nyomtatás :: Bezárás