.

2020. July 8. Wednesday, Ellák napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


A rendőrség a természetes vizek veszélyeire figyelmeztet

Pest megye > Életmód
2019-06-07
173 olvasás

A rendőrség a fürdőzés szabályaira, a bányatavak veszélyeire, a szabadvizek biztonságos használatára hívja fel a figyelmet, hiszen ezek a vizek jóval több veszélyt rejtenek az ellenőrzött strandoknál. Pest megye közel negyven bányatavából mindössze kilencnél szabad fürdeni.

Pest megye közel negyven bányatavából mindösszesen kilencnél engedélyezett a fürdés. Ezek Dunaharasztin, Dunavarsányban, Délegyházi tórendszer 2-4-6-os taván, Kiskunlacházán, Pócsmegyeren és Áporkán. Mindemellett Kiskunlacházán ésDunavarsányban lehet jetskizni, az Omszki tó egy részén pedig wakeboardozni.

A Duna pest megyei szakaszán is vannak kijelölt fürdőhelyek: Dunabogdányban, Göd-alsón, Göd-felsőn és Ráckevén. Tilos viszont fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, városok területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelületet megvilágították, és legfeljebb a mély víz határáig.

A fürdési tilalmát minden esetben 60x30 cm-es tiltó tábla jelzi, amely jól látható kellett, hogy kihelyezzenek.
• Fürdésnek számít az úszás és a lubickolás mellett a játékcsónak, vizibicikli, banánhajó, gumimatrac használata a vízen és ezekről a vízbeugrálás.
• 6 éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyerek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben, ahol a fürdés engedélyezett
• A fürdésre kijelölt területen rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, van mosdó, zuhany, illemhely, hulladékgyűjtő és a mentésre, elsősegélynyújtásra képzett személyzet.

A bányatavaknál mindez nincs, s jellemzőjük a kiszámíthatatlan mederviszony. Ezek a tavak néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín meleg, a víz váratlan hőmérsékletcsökkenése pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Medrükben előfordulhatnak fémdarabok, munkagép-alkatrészek, amik könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, nemcsak a testi épségét, egészségét, életét veszélyezteti, de szabálysértést követ el, vele szemben szabálysértési eljárás indul, amely során 5-150 ezer forintos pénzbírság is kiszabható. A helyszíni szabálysértési bírság 5-50.000,- Ft, melyet a rendőrség, a közterület felügyelők, a természetvédelmi őr vagy az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki.

Akár bányatóhoz, akár épített strandra látogat bárki, fontos, hogy a saját és mások testi épsége mellett figyelmet fordítson a saját vagyonbiztonságra is! Lehetőség szerint őrzött parkolót válasszon! A gépkocsi utasterében semmit ne hagyjon! Távozáskor győződjön meg arról, hogy a kocsit biztosan bezárta. A strandokon leggyakrabban lopások fordulnak elő, de figyelemmel az is elkerülhető. Ahol lehetőség van rá, célszerű a csomagmegőrzőt használni! Őrizetlenül ne hagyjanak értékeket a törölközőn, takarón. Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyi feltétlenül szükséges. 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC