.

2020. July 8. Wednesday, Ellák napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Új bemutatóterület a vadasparkban

Budakeszi > Életmód
2019-05-30
146 olvasás

Az őshonos háztáji állatok bemutatására XXI. századi elvárásoknak megfelelő parasztudvarral, benne kecskesimogatóval és „nyúlvárossal” bővült az idén 40 éves Budakeszi Vadaspark. A fejlesztést az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt.-vel közösen, az Opal Zrt. támogatásával valósították meg, és május 24-én adták át.

A parasztudvarban a látogatók az eddiginél jóval nagyobb, több mint 3200 négyzetméteres területen, és modern, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő kifutókban találkozhatnak az őshonos háziállatokkal, (kecskékkel, nyulakkal, rackajuhokkal, szamárral, magyar tarka tehenekkel), de az állatállomány ezen kívül új fajokkal, például kendermagos magyar-, valamint fehér erdélyi kopasznyakú tyúkkal és magyar lúddal is bővül majd. A parasztudvar részeként kialakítottak egy nagyterületű kecskesimogatót, valamint egy úgynevezett „nyúlvárost” is, ahol a vadasparkba érkező gyermekek és felnőttek főként a magyar óriásnyulakkal ismerkedhetnek majd meg.

A mintegy 34 millió forint összköltségvetésű projekt tervei 2018 végére váltak véglegessé, a kivitelezés pedig 2019 februárjában indulhatott el. A beruházás elsősorban az alapvető infrastrukturális fejlesztésekre irányult, így ennek keretében felújították a vadasparkba vezető szervizutat, gondoskodtak a parasztudvar áram- és vízellátásáról, renováltak egy istállóépületet, átadtak egy nagyterületű kecskesimogatót, valamint a projekt keretében három új épület és egy 500 méteres új kerítésrendszer is épült.  

Fontos szempont volt, hogy az új bemutatóterület jellegében illeszkedjen a vadaspark meglévő épületeinek stílusához, a felújítás során ugyanakkor törekedtek a legkorszerűbb technológia használatára, és a karámokba megfelelő áram- és vízellátás mellett fűtött önitató is került.

A jelenlegi, a vadaspark területén kívül található parasztudvar gazdasági udvarrá alakul át. A parasztudvar költözése fokozatosan történik: az új helyeket először a nagyobb állatok veszik birtokba, és bizonyos „közönségkedvenceket”, mint például a nyulakat, tyúkokat és mangalicákat a látogatók egy ideig még a régi, megszokott helyükön találják majd.

A környezeti nevelés hagyománya a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél az 1969-es alapításig nyúlik vissza, amikor Dr. Madas László, a Parkerdőgazdaság első igazgatója felismerte, hogy a természettől elszakadt nagyvárosi embernek nemcsak erdei kikapcsolódásra, de útmutatásra, tudásszerzési lehetőségre is szüksége van, amiben a legfontosabb a jövő generáció, a gyermekek részvétele. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark közös célja, hogy a beruházásnak köszönhetően a látogatók – elsősorban a gyermekek – testközelből, tapasztalati úton, a játszva tanulás módszerével ismerhessék meg Magyarország háztáji élővilágát.

A Budakeszi Vadaspark új parasztudvarát Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Balázs Beáta, az Opal Zrt. műszaki igazgatója, Reinitz Gábor vezérigazgató és Szabó Péter, a vadaspark ügyvezető igazgatója adta át a közönségnek.

forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC