.

2019. October 22. Tuesday, Előd napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Átadták a Budakesziért emlékérmeket

Budakeszi > Közélet
2019-03-19
171 olvasás

Március 14-én az 1848-as forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen Franke László, Oscar-díjas mesterszakács, Szegulja Miklósné, Julcsi néni bölcsődevezető és a Budakeszi Labdarúgó Akadémia kapta idén a kitüntetést.

A budakeszi születésű Franke László felesége cukrász, két fiuk is a vendéglátásban dolgozik, egyikük szintén szakácsként. Tíz évig dolgozott a Corvin áruház étkezdéjében, ahol a konyhafőnökségig vitte. Dolgozott a bécsi Mátyás pincében, majd az akkori idők egyik kiemelt luxusszállodájában, az Olimpia szállóban újabb tíz évig. Mesterszakácsként számoskülföldi helyszínen építhette tovább karrierjét, mint Bécs, Graz, Linzben, Salzburgban, Münchenben, Hamburgban és Berlinben, ahol a magyar ízeket is bemutatta. Dolgozott az isztambuli Hiltonban, de főzött a monacoi hercegi párnak is. A monacoi szakácsszövetség a tiszteletbeli tagjának is választotta. Pályafutását konyhafőnökként Bucsics Imre neves vendéglős Budajenői éttermében, a Tante Susannéban fejezte be, egy munkában eltöltött újabb évtizeddel.  Számos szakmai díj tulajdonosa, melyek közül a Venesz József-díjra, a szakács szakma legrangosabb magyarországi elismerésére a legbüszkébb.

A budakeszi főzőversenyek zsűrijének állandó tagja, így a két évtizede tartó bográcsos ételfőző versenyeken, de a budakeszi sváb disznótorokon is. A helyi rendezvényeket is támogatja gasztronómiai tudásával, mint a Hagyományőrző kör és a német önkormányzat rendezvényeit.

Szegulja Miklósné a budakeszi Manóvár bölcsőde vezetője. 1981-ben segédgondozóként kezdte munkáját a budakeszi bölcsődében. 1994-2003-ig helyettes vezető, majd mind a mai napig az intézmény vezetője. A méltatás szerint magas színvonalú felkészültségével, odaadó személyiségével életét hivatásának, a gyermekeknek , munkatárainak és a budakeszi bölcsődei intézményeknek szentelő vezető példamutató tevékenységével méltó a Budakesziért emlékéremre.

Jókai: Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél

A Budakeszi Labdarúgó Akadémiát azzal a céllal alapította 2005 szeptemberében Kiss Baranyi Sándor, hogy az érdeklődő 5-15 éves gyermekek helyben sajátíthassák el a futball alapjait. Tehessék ezt a mai kornak leginkább megfelelő, korszerű eszközökkel, szakmai és pedagógiai módszerekkel! A gyermekek nevelésének ugyanis egyik legfontosabb eszköze a JÁTÉK. A futballpályán, a Budakeszi Labdarúgó Akadémia keretei között szervezetten, szakképzett edzők vezetésével, – felhasználva a klubélet más lehetőségeit is. A rendszeresen és szakszerűen folytatott képzés óriási hatást gyakorol a gyermek fejlődésére Döntő mértékben hat a közösségi és magánéletben folyó későbbi tevékenységre, magatartásformákra, személyiség jegyek kialakulására is. Hiszünk abban, hogy a szabadidő eltöltésének egyik leghasznosabb formája a sporttevékenység. A labdarúgás, a futball pedig a világ legcsodálatosabb sportága! – olvasható a BLA oldalán.

Elnöke Kiss Baranyi Sándor, aki a budakeszi Nagy Sándor József Gimnáziumban érettségizett. Szegeden testnevelő tanár és sportszervező szakon diplomázott, labdarúgóedző másoddiplomáját a Testnevelési Főiskolán szerezte. Tíz éven át a Magyar Labdarúgó Szövetség Bozsik-programjában dolgozott programvezetőként, majd az edzőközpont oktatójaként. 2005-ben megalapította a Budakeszi Labdarúgó Akadémiát, amely a Bozsik-program egyik utánpótlásaként működik, s jelenleg 140 gyermekkel foglalkozik.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC