.

2020. February 25. Tuesday, Mátyás napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Intelligens gyalogátkelőt adtak át

Budakeszi > Gazdasági rovat
2018-12-05
308 olvasás

Az intelligens gyalogátkelőhely, az okos zebra lényege, hogy a közlekedési lámpával nem védett átkelőknél az úttestbe mindkét irányból mindig világító ledes fényeket építenek, melyek a gyalogos érkezéskekor mozgásérzékelők jól láthatóan villogtatni kezdenek. Így az autós már akkor számít rá, amikor a gyalogost még nem is látja.

Magyarországon elsőként Debrecenbe telepítettek ilyen gyalogosvédelmi rendszert. A második beruházást Zalaegerszeg valósította meg, majd Kecskeméten folytatódott a projekt. Országos viszonylatban Budakeszi az elsők között telepítette a rendszert annak köszönhetően, hogy a város önkormányzata kétmillió forintot nyert erre a célra a Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatán.

A zebrát ünnepélyes keretek között 2018. december 4-én 14 órakor adták át.

A budakeszi megoldás a járdán két reflektorral is kiegészül, amelyek a gyalogos indulási pontját világítja meg az áthaladni szándékozót az autós minél könnyebben észre vehesse. Az óvatosság indokolt, hiszen nem egy halálos gázolás történt már ennél a zebránál az elmúlt évtizedekben. A felelős közlekedés azonban semmilyen készülékkel nem helyettesíthető, mert ha a forgalomban résztvevők figyelmetlenek, abból jó eséllyel baleset lesz, hiába az okos zebra.

Kapcsolódó cikk: Halálos gázolás a városházánál - 2018-02-11

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC