.

2019. August 20. Tuesday, István,Vajk napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Kiemelt turisztikai térség lehet a Zsámbéki- és a Nagykovácsi-medence

Budakeszi > Közélet
2018-11-08
299 olvasás

A német testvérvárosi kapcsolatok dinamikusabbá tételéért, egymás értékeinek bemutatásáért felvetett budakeszi ötletből szeptember végére megvalósult az I. Budakörnyéki Sörfesztivál. Csak Budakeszin hetvenen dolgoztak a rendezvény megszervezésén.

 Mint a hegyről legördülő hógolyó, amely a völgybe érve hatalmassá dagad, úgy egészítették ki az alapgondolatot az hozzá egyre többen csatlakozók ötletei és támogatásai Budakeszi testvérvárosaitól, a Buda környéki Önkormányzati Társulás (BÖT) településeinek és azok testvérvárosainak önkormányzataitól. Lapunknak  dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, a Buda Környéki Önkormányzati Társulás elnöke és Ohr Alajos alpolgármester nyilatkozott.

Budakeszi egész napra lezárt főutcája különös hangulatot adott az ott zajló rendezvénynek. A vendégek és a helyi szervezetek bemutatkozása folyamatos programot biztosított a főtéri parkban felállított színpadon. Delbrück-Westenholz kivételével Budakeszi mindegyik német testvértelepülése (Neckarsulm, Lich és Zschopau, valamint az osztrák St. Margarethen an der Raab) részt vett az első sörfesztiválon. Olyan jól érezték magukat, hogy jövőre már nagyobb erőkkel és még több ötlettel tervezik a részvételt.

Az ötvenháromféle minőségi sör, a színvonalas közönség, a bőséges ételkínálat mellett a tapasztalat azt mutatja, a kulcs a fiatalokat vonzó program megtalálása, mert ők azok, akik egy fesztivál egész hangulatát meghatározhatják. A fesztiválon kirobbanó sikert aratott, prohászkás gyökerű Aurevoir ethno-beat zenekart a herceghalmiak német testvérvárosa már meg is hívta Németországba. A rendezvény a Budapest Bár fergeteges koncertje zárta.

A pozitív egyenleget mutató rendezvény hatmillió forintos költségét a BÖT finanszírozta lakosságszám-arányosan. A rendezvényt követő ülésen a tagok egyetértettek a fesztivál vitathatatlan sikerében és abban, hogy a társulás Zsámbéki és Nagykovácsi-medence néven kezdeményezi a térség turisztikai desztinációjának a felépítését, önálló térségként vagy egy turisztikai térséghez való csatlakozással. Ehhez a települések összehangolt turisztikai stratégiai és fejlesztési programjának kidolgozása szükséges.

A 2016 decemberében elfogadott turizmusfejlesztési törvény a desztinációs gondolkodást erősíti a turizmusban, egyszersmind a kormány hatáskörébe utalja maguknak a turisztikai desztinációknak a kijelölését. A desztinációk lehatárolására a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tesz javaslatot. A munkába szakmai partnerként bevonta a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetséget.

A desztináció turisztikai attrakciókkal, intézményekkel, szolgáltatásokkal bíró hely, amit a turisztikai kínálati oldal értékesíteni tud. Kiemelt turisztikai térség pl. a Dunakanyar, a Balaton, a Sopron-Fertő térsége, Pécs-Villány-Mohács, Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó térsége, vagy Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség. A térségünkhöz legközelebb eső turisztikai régió Etyek és környéke.

A desztinációk meghatározásának és a turisztikai térkép újrarajzolásának azért különösen nagy a jelentősége, mert a jövőben ezek lesznek majd azok az egységek, amelyek az esetenként sok milliárdos turisztikai fejlesztésre pályázni tudnak, illetve ezekben a térségekben működnek azok a menedzsment szervezetek, amelyek az adott desztináció versenyképességéért felelnek majd.

2019. szeptember végén tehát újra sörfesztivál! A társulás tagtelepülésire pedig az összehangolt turisztikai stratégia kidolgozása és elfogadtatása vár. (x)
Fotók: Budakeszi Hírmondó

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC