.

2018. június 24. vasárnap, Iván napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Az új tanév főbb tudnivalói

Pest megye > Közélet
2017-08-30
434 olvasás

A legtöbb intézményben szeptember 1-jén, pénteken reggel tartják a tanévnyitót és utána többnyire rövidített órák lesznek. A csaknem 13 millió tankönyv jelentős része már az iskolákban van. Idén bővült azon gyerekek köre, akik ingyen kapják a tankönyveket. Rendőri tanácsok.

Az 1-9. évfolyamokon minden tanuló térítésmentesen kapja a tankönyveket, a 10-12. évfolyamokon pedig rászorultsági alapon, nagyjából 60 százalék a díjmentes arány - jelezte.

Az utolsó tanítási nap 2018. június 15. péntek, de a végzős középiskolások május 3-án mennek utoljára iskolába. Az őszi szünet október 28-tól november 5-ig  (9 nap) tart. A téli szünet december 23. szombattól január 2-ig (11 nap), a tavaszi szünet március 29. csütörtöktől április 3. keddig (5 nap) a húsvéttal együtt. A nyári szünet június 16-án kezdődik.

Az országos kompetenciamérés jövő év május 23-án lesz a hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyamokon.

Az érettségi vizsgák utolsó napja június 29.

***

Rendőri tanácsok a biztonságos iskolakezdéshez:

- Az iskolába vezető úton mindig legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek, a közlekedési szabályokat minden esetben tartsuk be, még ha nagyon sietünk is.

- Akik már egyedül járnak iskolába és haza mindig a megszokott, biztonságos útvonalat használják, idegenekkel ne álljanak szóba vagy zárják nagyon rövidre a beszélgetést. Idegen autójába SOHA nem szabad beszállni, még akkor sem, ha szülőkre hivatkoznak!

- Fontos szem előtt tartani, hogy értékeink biztonságáért és védelméért mi magunk tehetünk a legtöbbet. A mai fiatalok többsége már rendelkezik valamilyen technikai eszközökkel (okostelefon, tablet, Ipod, MP3 lejátszó stb.), amelyeket mindig biztos és zárt helyen kell tárolni. Amennyiben a gyereknek adunk zsebpénzt, mindig annyit vigyen magával, ami aznapra szükséges.

- Az iskolában is TILOS az erőszak minden formája. Játékból, poénból vagy csak a diáktársak előtti „menőzésből” sem szabad a másik embert se tettleg, se szavakkal vagy az interneten keresztül bántani, megalázni. Ezeknek súlyos KÖVETKEZMÉNYEI lehetnek.  Vigyázzunk és figyeljünk egymásra!

- FONTOS! A Büntető Törvénykönyv 2013. július 1-jétől egyes bűncselekmények (emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, halált vagy életveszélyt okozó testi sértés, rablás és kifosztás) elkövetésének megalapozott gyanúja esetén a 12. életévét betöltött kiskorú is büntethető.

- A kábítószerek sajnos már az iskolák környezetében is előfordulhatnak. Tudatosítani kell a gyerekben azt, hogy ha bármilyen ismeretlen tablettát, „cukorkát”, vagy egyéb más anyagot kínálnak számukra, azt SOHA SENKITŐL ne fogadják el. Érdemes a gyerekekkel leülni és beszélgetni a kábítószerek káros hatásairól és használatuk következményeiről.

- Egyedül otthon… ha a gyerekek egyedül maradnak otthon, emlékeztessék őket arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, milyen információt oszthatnak meg. Ha van egy megbízható ismerős, szomszéd, meg lehet kérni, hogy nézzen rá a gyermekre.

- INTERNET. Nagyon fontos a gyerek figyelmét felhívni az internet veszélyeire, a chat használatának szabályaira. Idegeneknek SOHA ne adjon meg személyes adatokat, ne küldjön, és ne tegyen fel olyan fényképet, amit később megbánhat vagy rosszindulatúan felhasználhatnak ellene. Ami az internetre felkerül, az ott is marad! Bővebb információ és hasznos tanácsok találhatóak a www.biztonságosinternet.hu és a www.saferinternet.hu oldalakon.

- Jogok és kötelezettségek! Fontos hogy a gyerekek ismerjék jogaikat és emellett természetesen a kötelezettségeiket is, hogy alkalmazni tudják ezeket saját maguk és diáktársaik védelme érdekében. Felelősségteljes és másokat segítő attitűd alakuljon ki bennük. A gyerekek jogairól és kötelességeiről bővebb információkat találhatunk a www.unicef.hu oldalon.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC