Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Durván korlátozzák a sajtószabadságot

Közélet > Pest megye

2020-10-22


Sajtószabadságot korlátozó módosítást nyújtott be október elején a Fővárosi Közgyűlés elé Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a DK fővárosi frakcióvezetője és az MSZP budapesti frakcióját vezető Horváth Csaba a járvány sújtotta vállalkozások védelmét célzó csomaghoz. Így aki Budapesten ingyenes újságot osztana, négy oldalt ingyen a Fővárosi Önkormányzatnak kell átengednie, "közérdekű" információk közlésére.Csakhogy ezek újságok eddig is fizetettek közterület-használati díjat, ennek sorsáról viszont egy szó sincs az indítványban. A javaslatról szóló vitán elvileg az is elhangzott, hogy valójában ezzel a lehetőséggel ki lehetne váltani azt a pénzt, egyfajta barterként.

Horváth Csaba álláspontja szerint a kiváltás kötelező érvényű lenne, vagyis mindenképpen oda kell adni négy oldalt a fővárosnak, és csak egy jelképes összeget fizetni közterület-használati díjként.

A Pesti Hírlap tulajdonosa szerint Karácsonyék elvárása teljesíthetetlen. Milkovics Pál a Médiapiacnak hangsúlyozta: precedens nélküli és teljesíthetetlen, hogy egy napilap minden számából úgy követeljen magának ingyenesen négy oldalt egy külső szereplő, hogy a főszerkesztőnek még beleszólása se legyen az elhelyezett tartalomba. Elképzelhetetlen, hogy bárhol Európában hasonló igényeket támasszanak például a több nagyvárosban is megjelenő Metro újsággal kapcsolatban. A Pesti Hírlap 12 oldalából négy elvétele 33 százalékos tartalomveszteséget jelentene, a lap 16 oldalra bővítése pedig olyan áremelkedést jelentene, amit nem tudnánk kigazdálkodni napi megjelenés mellett. Ráadásul a mi lapunk berliner formátumú, a Metropol – amelyet szintén érintene a módosítás – pedig fél berliner formátumú, tehát a Pesti Hírlapban például dupla annyi tartalmat jelentene az a négy oldalnyi terjedelem – fejtette ki Milkovics Pál.

A médiatulajdonos a Médiapiac cikkében reagált reagált Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnökének az álláspontjára is, aki meglepő módon nem a sajtó érdekeit képviselte a konfliktusban. Hargitai szerint ugyanis „nem kötelező” közterületen lapot terjeszteni, s mivel ez például a közösségi közlekedés helyszínein rendkívül nagy versenyelőnyt jelent a nagy forgalom miatt, a terület fenntartója jogosult arra, hogy a sajtótermékek bizonyos felületeit a saját tartalmai számára követelje.

Milkovics ennek kapcsán azt hangsúlyozta, bízik benne, hogy a piac, illetve az olvasók dönthetik majd el, hogy érdemes-e egy lapnak megjelennie, nem pedig az önkormányzat vagy a MÚOSZ.

Azzal összefüggésben, hogy Hargitai úgy vélte, a négy oldalnyi „közérdekű információt” a főváros a közlekedést érintő híradásokkal is kitölthetné napi szinten, Milkovics Pál arra mutatott rá, hogy szeretné, ha a lap főszerkesztője dönthetné el, mi az, ami közérdekű.

forrás: magyarhírlap.hu; mediapiac.com; mnonlin; Iránytű


Vissza