Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pilisi Lélekharang

Olvasói levelek > Pest megye

2014-01-20


A dolog így kezdődött: - Polgi, elfogadsz egy harangot? - Épp a téli Napforduló Ziribár napjának, a Fény születésének a Boldogasszony kápolna megszentelése hetedik évfordulójának 2013. december 21. hetében. A Pilisszántóért Egyesület elnökének, Pilisszántó polgármesterének levelét közöljük.

Õrbottyánban, Gombos Miklós műhelyében öntötték 2010. december. 21-én és december 24-én, Jézus születésnapján szedték ki a formából. Ott, ahol a kápolna két harangocskáját is öntötték. A szemem sarkából kibuggyanó könnycseppben felismertem az Úr hangját: fogadd el, én küldtem! A harang ezt megelőzően három évig kereste a méltó helyét, de nem találta.

Általában nem a templomot építik a haranghoz, hanem fordítva. Itt viszont adott egy
256 kilogrammos harang, akit be kell helyezni a Pilis hegység keresztényi és nemzeti értékrendje közé úgy, hogy harmonikusan olvadjon be a Boldogasszony kápolna és Pilis Keresztje eszmeiségébe, de ne nyomja el méretével és elhelyezkedésével egyiket sem.

A Csillagösvény elkészítésének kipróbált közösségével eldöntöttük hogy a hét szobor ösvényének végén, a kápolnához vezető út elején, az út fölött kapuszerűen állítjuk fel természetes anyagból, zsindelyes tetővel a haranglábat, benne a haranggal. Elindulva lent az ösvényen Nimród, Atilla, Árpád, Szent István, Szent László, Szent Özséb, és Hunyadi Mátyás szobrainak hatása alatt, nemzetünk történelmének hét szakrális hőse nyomdokain járva belépünk a harangláb kapujába. Áthaladva a Pilis Lelkének harangja alatt éreznünk kell hogy beléptünk egy szentélybe.

Tapasztaljuk, hová vezet az Isten nélküli világ útja. Erkölcs helyett a pénz hatalma gyűri maga alá az emberiséget. A Csillagösvény megépülése üdítő kivétel. Itt nem a pénz döntött a lét vagy nemlét között, hanem a Hit, és hazánk iránti szeretet. Hiszünk abban hogy Pilis Lelkének harangja itt méltó helyére kerül, az erkölcs hatalma legyőzi az anyagiakkal járó feltételeket és teljesíteni tudja a Pilis és hazánk küldetését a világban.    

Mint ahogy eddig, most is adományokból, felajánlásokból vagy pályázati pénzből tudjuk előteremteni a harangláb felépítéshez szükséges anyagi hátteret. Kérjük hát adakozni szándékozó magyar testvéreinket adományaikkal, felajánlásukkal segítsék a harangláb mielőbbi megépülését.
Felépítése és megszentelése után a harang zúgásában ott cseng majd a Csillagösvény történelmi lakóinak üzenete: őrizzétek meg őseitek hagyományát, hitét, legyetek és maradjatok őseitekhez híven magyarként keresztények!

Adományaikat a pilisszántói Takarékszövetkezetben vezetett számlára lehet befizetni.
Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezet számlaszám: 
65700031--101231440
Pilisszántóért Egyesület
Adója 1% felajánlását ugyanitt, a 18715125-1-13 Adószámon fogadjuk.

A harangláb felelős szervezője, a Csillagösvény gondnoka, az Egyesület elnöke:    
Szőnyi József     Tel: +36 30 2685953     

foto:vandoriskola.hu


Vissza