Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Meseösvényt adtak át a Gyereknapon

Közélet > Budakeszi

2019-05-28


A Tiszta Lélek-zet meseösvényt az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet valósította meg a Buda környéki Egészségprogramban. A kétezer méteres ösvény Budakeszi két mamutfenyőjétől indul. Május 25-én a Budakeszi Városi Gyermeknapon adták át.

A meseösvény célja az óvodás és alsó tagozatos általános iskolás gyermekek motiválása az egészségesebb életre, az ezzel kapcsolatos szemléletük és attitűdük formálása indirekt tudás átadásával. Az ösvény végigjárásával a gyermekek olyan tapasztalatokkal gazdagodnak, amely által a mindennapjaikban fontossá válik az egészség megőrzése, az egészséges életmód és a környezettudatosság.

Az ösvény bejáratánál Terra (Föld) és Pulmo (Tüdő) névre keresztelt két hatalmas fenyő várja a gyerekeket, akiket egy mese vezet végig az ösvény állomásain és a különféle feladatokon. A mese arról szól, hogy hogyan kötöttek a gyermekek és a természet szövetséget a Föld tiszta levegőjéért, és az egészséges életért.

A meseösvény átadásakor dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás elnöke elmondta, hogy a társulás tavaly május óta együttműködik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel, és a Budakörnyéki Egészségprogram mentén dolgoznak együtt különböző egészségtudatos, szemléletformáló rendezvény megszervezésével. A meseösvény átadása is ennek keretében valósulhatott meg. Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója beszédében elmondta, hogy a meseösvény arra is lehetőséget nyújt a jövőben, hogy egészséges és asztmás gyerekek kéz a kézben, a szabad légzést szimbolizáló színes léggömbökkel játszva együtt sétáljanak rajta végig. Ezzel is felhívjuk a figyelmet a hatékony terápiára, az asztmások teljes értékű életvitelére, a stigmatizáció leküzdésére.

A meseösvényt megálmodta és a projektet koordinálta: Dr. Rákosy Zsuzsa, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
A mesét írták: Hegedűs Ilona és Kerekes Valéria
Illusztráció és grafika: Seres Szilvia és Molnár Péter
Kivitelező: Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft.

forrás: Buda környéki Önkormányzati Tárulás


Vissza